Descoperire senzațională: Baia lui Alexandru cel Mare, plină de fresce erotice, dezvăluită de arheologi

de: Cojocaru Cristian
11 05. 2024
Fiul regelui Filip al II-lea al Macedoniei și al reginei Olympias din Epir, Alexandru a fost unul dintre cei mai ambițioși comandanți militari din toate timpurile, care a declarat faimos că își dorește să fie „regele lumii”

Palatul din Aigai, centrul ceremonial al regatului macedonean antic, a fost martorul asasinării regelui Filip al II-lea și încoronării fiului său, Alexandru cel Mare, la vârsta de doar 20 de ani. Acest sit arheologic impresionant, de trei ori mai mare decât Parthenonul, include ziduri de oraș fortificate, curți, temple, sanctuare, un teatru, o palaestră și morminte. Acum, descoperirea unei palestre și a unei băi unde Alexandru cel Mare, în adolescență, făcea baie împreună cu Hephaestion, prietenul său din copilărie și viitorul său comandant secund, adaugă un nou strat fascinant la istoria acestui loc.

Descoperirea senzațională

Arheologii au scos la lumină băile comune unde Alexandru cel Mare se scălda alături de Hephaestion și alți tineri care mai târziu i-au însoțit în campaniile militare și au luptat pentru moștenirea sa după moarte. În aceste spații, tinerii soldați treceau prin rituri de inițiere, se antrenau intens în lupte și vânătoare, similar antrenamentelor sportive moderne post-meci. Prezența acestor băi și descoperirea lor actuală oferă o perspectivă viscerală asupra vieții cotidiene și a relațiilor intime din cadrul palatului.

În plus, un proiect de restaurare de 16 ani și 20 de milioane de euro a reușit să refacă 1.400 de metri pătrați din sala de banchete a palatului, pavimente din marmură și colonade, descoperind în același timp sute de artefacte prețioase. Printre acestea se numără și accesul la mormântul Thessalonikei, sora lui Alexandru, care, deși a fost jefuit în antichitate, păstrează o frumusețe sepulcrală remarcabilă, scriu cei de la Dailymail.

Arheologii au descoperit palaestra și baia unde tânărul Alexandru făcea baie alături de tovarășul său din copilărie, presupusul său iubit și viitorul său comandant secund în armată, Hephaestion. (Foto: Shuterstock și AP)

Legătura cu Alexandru cel Mare

Alexandru cel Mare, fiul regelui Filip al II-lea al Macedoniei și al reginei Olympias din Epir, a fost unul dintre cei mai ambițioși comandanți militari ai tuturor timpurilor, dorind să fie „regele lumii”. Instruit de celebrul filosof Aristotel, Alexandru a urcat pe tron după asasinarea tatălui său și a condus unul dintre cele mai mari imperii văzute vreodată, întinzându-se de la Grecia la Egipt și adânc în subcontinentul indian.

Moștenirea sa continuă să fascineze și să inspire, iar descoperirile recente la Aigai adaugă profunzime și culoare vieții sale complexe și perioadei pe care a dominat-o. Descoperirea băilor și a frescelor erotice ne oferă o fereastră rară în viața privată a acestui personaj istoric, revelând aspecte ale culturii și obiceiurilor sale personale care altfel ar fi rămas necunoscute. Această conexiune umană profundă adaugă o nouă dimensiune la portretul unui lider legendar, căruia încă îi descoperim secretele chiar și după milenii.